Voedselveiligheid

Controle
Voor de voedselbank is voedselveiligheid zeer belangrijk. Bij de opslag en bij de uitgifte wordt nauwkeurig op de kwaliteit van het voedsel gelet. De voedselbank wordt daarbij scherp gecontroleerd door de  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Verschillende keren per jaar komt die onverwacht op bezoek om te controleren, of de voedselbank zich wel houdt aan de voorschriften voor het opslaan en uitgeven van voedsel. 
In 2018 resulteerde dat in het verkrijgen van Groencertificaat voor de Voedselbank op Schouwen-Duiveland. Er vindt een continue registratie plaats van de gekoelde en bevroren producten.

Beheer
Een door het bestuur aangewezen coördinator is eindverantwoordelijk voor de voedselveiligheid. Hij/zij zorgt ervoor dat het voedsel wordt opgeslagen volgens de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit. Hij/zij ziet erop toe, dat geen voedsel wordt uitgegeven dat gevaarlijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. 
Alle vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor de voedselveiligheid, moeten hun kennis over dat onderwerp actueel houden.

Houdbaarheidsdatum
Op verpakte producten kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan: TGT en THT.
Een TGT-datum staat op producten die snel kunnen bederven, zoals vis. De afkorting betekent ‘te gebruiken tot’. Wordt zo’n product na de TGT-datum nog gegeten, dan bestaat er een gezondheidsrisico.
De TGT-datum kan worden verlengd door het product in te vriezen vóór die datum verlopen is. Het product is dan voorzien van een sticker van de voedselbank. 
Dit gebeurt onder andere met het vlees dat de voedselbank krijgt aangeboden. Het is nog tot twee maanden na de TGT-datum te gebruiken, op voorwaarde dat het ingevroren is bij -18 graden Celsius tot het moment van bereiding. 
Ook moet het na het ontdooien direct genuttigd worden.

Een THT-datum staat op producten die na de houdbaarheidsdatum nog wel gegeten kunnen worden, zoals koekjes en chocolade. 
Kleur, smaak en geur kunnen na de houdbaarheidsdatum langzaam achteruit gaan bij deze producten, maar dat levert geen gevaar voor de gezondheid op. 
Ze kunnen nog maanden tot zelfs een jaar na de THT-datum worden gebruikt, al zal de voedselbank producten die lang over hun THT-datum zitten niet meer uitgeven.

Opslag
Het voedsel dat binnenkomt, moet aan de kwaliteitseisen van de voedselbank voldoen. Dat wil zeggen, dat verpakkingen in orde zijn, de verpakte producten niet beschadigd zijn en voorzien zijn van een compleet etiket. Verse groente en fruit worden natuurlijk zonder etiket geaccepteerd.
Het voedsel wordt op de juiste wijze opgeslagen: diepvriesproducten bijvoorbeeld  in de vriezers, zuivel in de koelcel en droge kruidenierswaren in de aparte ruimte.